понеделник, ноември 20, 2006

Сватба и символи



Все по-често в нашата бългаска сватба навлизат чужди обичай и традиции. Хвърлянето на булчински букет, булката да има на себе си на нещо старо, нещо синьо, нещо ново... Ние правим тези неща, но е хубаво да знаем и истинското значение на тези ритуали? Ето малко за чуждестранните сватбени символи.

Нещо старо, нещо ново...

Това поверие идва още от Викторианската епоха (ХІХ век) и звучи така: „Нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо и сребърна монета в нейната обувка”. „Нещо Старо” – това е символ на връзката на младоженката с нейното семейство и миналото. Едно от решенията е булката да носи старо семейно бижу или булчинска рокля, принадлежала на майка й или баба й.
„Нещо Ново” – това репрезентира хубавото бъдеще и щастлив брачен живот. Най-често за това се избира нова булчинска рокля.
„Нещо На заем” – да напомня на младата булка, че семейството и приятелите й винаги ще са до нея, ако има нужда от тях. За случая може вземете дантелена кърпичка, шалче или бижута.
Нещо Синьо” – символизира вяра и лоялност и датира още от далечните библейски времена, когато синьото е било равнозначно на чистота. Най-често жартиерът на булката е син.
„Сребърна монетка в обувката” се слага, за да бъде живота на младоженката богат и щастлив.

Булчинският воал скрива красотата на момичето и я предпазва от зли духове. Друго предназначение на воала датира от времената, когато е бракове са се уреждали предварително. Тогава лицето на доведената булка трябва да остане покрито, докато младоженецът не даде съгласието си за сключен брак.


Носенето на букет от булката идва от много много отдавна – още от Древна Елада, когато младоженките носели китка билки, символизиращи плодородие и плодовитост. Също така тогава хората вярвали, че силната миризма на цветя и подправки държи надалеч лошия късмет и болестите.
Хвърляне на букет от младоженката идва от Америка и според поверието девойката, която го хване ще е следващата булка.

Вижте също: 
25 мъдри мисли за любовта, сватбата и брака
Как да изберем сватбени бижута
Влезте във форма за сватбата
Интересни факти за сватбата
10 "НЕ" преди Голямото "ДА"
Рисувани сватбени чаши

Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активен линк към оригиналната статия.

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте, напълно съм съгласна за статията ви за чуждите обичаи - наистина вземаме по нещичко от всеки :) Някои чужди обичаи обаче се оказват доста по-практични всъщност от нашите... И по-точно - Сватбената листа. Чували ли сте за тази услуга вече? Лично аз смятам, тя е страхотна и заменя нашия ужасен навик да правим от сватбата си прием за дарения, обикаляйки по масите и обирайки пликове с пари от гостите.
Сватбената листа е точно за тази цел - да получим подаръци, които сами сме си набелязали предварително:) Аз лично се възползвах от това и останах приятно изненадана колко забавно може да бъде съставянето на "подаръчен списък" :) А и нищо не ми струваше - за моет голямо учудване услугата беше абсолютно безплатна!!! С всички нерви и разходи около подготовката на сватбата, това ми дойде като топъл летен ден:)