неделя, декември 17, 2006

Булчински аксесоари – воал, диадема, тиара

Най-важната част от сватбения тоалет, след самата булчинска рокля, е воалът. Ето няколко насоки, които да ви помогнат да направите точния избор на булчински воал.

Изберете първо роклята
Стилът на сватбената рокля определя и типа воал. Не трябва да носите дълъг, диплещ се воал или богато украсена тиара с обикновена или твърде семпла рокля. Също така елегантната, дизайнерска булчинска рокля, не би стояла добре с къс воал. Как да разберем кое е подходящото за нас?
Един начин е да пробваме воалът заедно със самата рокля. Така ще видим кой тип воал изглежда най-добре.

Дължината
Булчинските воали се предлагат в различни дължини. За да определите точната, най-добре ще е да пробвате няколко различни. Те са както следва:
- Катедрална дължина. Те са най-подходящи за царствени рокли с дълъг шлейф. Този воал трябва да е с около 15 сантиметра по-дълъг от края на шлейфа или ако носите наметало – от неговия край.
- До раменете. Този тип булчински воал може спокойно да се носи с почти всеки модел сватбен тоалет. Обикновено едната му част се прехвърля пред лицето на булката.
- До лактите. Най-общо е подходящ за всякакви булчински рокли, но най добре стои на такива без шлейф и с по-пищни, богати поли. Препоръчва се, този воал, да се комбинира с рокли, които имат украса и орнаменти около кръста, защото няма ги закрива.
- До върха на пръстите. Той пада точно до върха на пръстите на ръцете на булката. Този воал може да се носи с почти всички видове рокли. Изключение правят само късите над коленете.
- Було – това е тази част от булчинския воал, с която се забулва лицето преди церемонията и се вдига от младоженеца в края на венчавката. Булото е с дължина до раменете, без значение от дължината на самия воал. Освен романтично, носенето на було изключително омекотява и променя излъчването.

Диадема или тиара
Друго, което трябва да се вземе предвид при избора на було, това е диадемата или коронката, към които то се прикрепя. Те също зависят от вида рокля. При по-официални сватби подхождат и по-богато украсени аксесоари. Докато при по-семпли церемонии – булчинския венец или тиара е добре да бъдат по-изчистени от към детайли.

Също така трябва да решите къде ще носите сватбения воал. Ако ще е закрепен в задната част на главата, то тогава ви трябва нещо леко и семпло. Тиара, която ще стои отгоре на главата, спокойно може и да е по-тежка и богата. Не забравяйте, че тези аксесоари най-често се прикрепят с фиби или гребенчета за коса.

Полезни съвети за булчинския воал
- Цвета трябва да подхожда. Не избирайте було слонова кост, ако роклята ви е бяла. Дори разликата да ви се струва незначителна, тя пак ще си личи. Избора на еднакъв бял цвят не е лесен, защото до голяма степен цветовете зависят и от самата материя.
- Украсата на воала трябва да си подхожда с тази на сватбената рокля. Ако дрехата ви има украса с перли, то и воала трябва също да бродирате с тях.
- Съобразете дължината на воала с вашата фигура. Високите дами могат да носят всякаква дължина, докато за по-ниските е подходящо – по-къс воал, най-много до линията на кръста. За нисичките булки е препоръчително було от два пласта и прическа с високо прибрана коса. Така оптически ще изглеждате по-висока. Ако пък сте по-висока от младоженеца, избягвайте издължени фризури и твърде пищни воали.
- Когато изберете воал и тиара (диадема) се уверете, че можете да се справите с тяхната тежест. Имайте предвид, че ще трябва да ги носите дълго време. Също така тези аксесоари се прикрепват към главата с гребени. Ако са много тежки, те могат да развалят прическата ви, а с това и вашето настроение.
- Ако сте решили да носите пищен воал, но смятате, че няма да издържите с него през цялата сватба, си вземете такъв, който да се откача от диадемата. Така след официалната част да може спокойно да го свалите и да останете само с коронката. Така ще се чувствате лека и спокойна за танци през цялата вечер.

Прическата
Веднъж след като сте се спряли на сватбения воал, вече може да си изберете и булчинска прическа. Ако ще използвате услугите на професионален фризьор и гримьор, добра идея е да занесете воала още на пробната прическа. Така със сигурност ще облекчите работата на професионалиста и прическите, които ще избирате, ще бъдат съобразени и с типа воал.
Ако сами ще правите фризурата си, отделете достатъчно време няколко дни преди самата сватба и потренирайте. Последното нещо, което ви трябва е да експериментирате с прически в Големия ден!

Съхранение
Няколко дена преди сватбата, окачете воала в гардероб, за да се опънат сгъвките на плата. Пазете го от слънчева светлина и най-вече от молци.

След сватбата го прикрепете към булчинската рокля и заедно ги приберете заедно в кутия, за да могат да бъдат запазени и за следващи поколения.

Вижте още:
Цветя за сватбата, според зодията
Как да изберем идеалните сватбени обувки
Булчинската рокля след сватбата
Подаръци за сватба. Идеи за подаръци

Текст и снимки: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активен линк към оригиналната статия.

1 коментар:

Подаръци за Сватба каза...

Страхотна статия! Със сигурност ще помогне на много булки да вземат правилни решения за сватбата си.