четвъртък, януари 25, 2007

Кaкъв плат да изберем за булчинска рокля?


Голяма част от бъдещите булки се сблъскват за първи път със света на платовете, когато дойде време да избират своя сватбен тоалет. Имена като коприна, сатен, кадифе, брокат, дантела – говорят за изисканост и царски разкош. И не може да бъде по друг начин – в деня на сватбата вие сте истинска царица и възхитените погледи на гостите са насочени само към Вас!
Ако сте решили да шиете своята булчинска рокля, то е добре да имате предвид предимствата и недостатъците на подхоящите за този случай платове.
Започнете с избора на модел. Също така не забравяйте да вземете предвид и детайлите – сватбените аксесоари трябва да се съчетават с роклята. Платът трябва да е подбран в зависимост от сезона, така че да се чувствате удобно, да не ви е студено или пък твърде топло.
Както при избор на плат, така и ако купувате готова рокля, много важно е да оцените характера на материята. Различните платове падат по различен начин, заемат определена форма, имат различна плътност и заради това подхождат на определени стилове рокли. Едни тъкани лесно се разтягат, други – усукват, а трети – са леки и въздушни. Платът може да бъде блестящ, да отразява светлината (сатен, коприна, тафта, органза), или матов (мокра коприна, кадифе), синтетичен или естествен.

Атлаз – в превод от арабски, означава „гладък”, плътна копринена или полу-копринена тъкан с гладка блестяща повърхност. Атлазът може да бъде направен от естествена коприна или от смесени влакна. Атлазените булчински рокли са изключително елегантни. Много често дизайнерите обичат да комбинират атлаз с труги тъкани, с матова повърхност, с дантела, пера, мъниста и перли, създавайки по-модерни и изискани модели. Помнете – това е тънък плат и не е подходящ за сватба през студените сезони. Имайте предвид, че естествения атлаз и лесно се мачка и набръчква.

Коприна – един от най-скъпите материи, наричат го „перлата сред платовете”. Тя има блестяща и съвсем гладка повърхност. Този плат е високо ценен не само заради красотата му, но и заради зравината. Един от недостатъците на 100% естествената коприна, както и на останалите естествени платове, е че много бързо се намачква. Затова сватбена рокля от този плат трябва да се скрои и ушие изключително внимателно точно по фигурата на булката. Подгъвите да се обработят прецизно, за да не се измъкне плата в най-неподходящият момент.
Имайте предвид една малка особеност на този плат – той оптически разширява, което може особено да си проличи на снимките от сватбата. Така че, може би е добре, по-закръглените дами да избягват този плат.

Ако си избирате модел със свободно падаща пола, то най-подходящата материя в случая е крепа. Характера на този плат може да е различен – има тежък креп, така и лек. Може да бъде от естествени копринени влакна или от изкуствени. Плюсът на този плат е, че практически не се усуква и разтяга и заради това е подходящ за най-различни кройки и модели. Също така крепът лесно се декорира, например с дантела, и се съчетава добре с различна украшения. За сватбени рокли най-често се използва креп с гладка повърхност.

Брокатът, както и крепа, е също плат, който съдържа копринени влакна. През средновековието в броката са втъкавали нишки от чисто злато или сребро и затова той е бил една от най-скъпите материи. Днес, разбира се, технологията е съвсем друга, но платът си е запазил блясъка. Златният или сребрист брокат е един от най-актуалните материи за сватбени рокли. Тези рокли стоят разкошно, бляскаво и оригинално. Изключително подходящи за сватбени тържества в по-студените месеци, заради плътността и тежестта на този вид плат.

Сатен – плат с гладка, копринена лицева повърхност, отличава се с голяма здравина и е една от най-често използваните материи за булчински рокли. Тази тъкан се прави от памучни или синтетични влакна и в зависимост от това, той може да матов или по-блестящ характер.

Шифонът сам по себе си е прозрачен плат и се използва се за декориране на рокли от атлаз, коприна и други материи. Шифонът създава около булката един въздушен ореол, приличащ на пухкав облак. Понякога, той се слага на няколко слоя, когато искаме драперията да стане още по-пищна. Тази тъкан идеално подхожда на рокля с традиционна кройка и свободно падащ силует на полата.
Органза - тънка, твърда и прозрачна тъкан. Може да бъде копринена, вискозна или полиестерна. Има блестяща и матова органза. На пипане е твърда, стои като колосана и здраво държи форма. Затова се използва най-често за кройки на пищни ръкави, волани, къдрици, високи яки или за фусти.

Тафта
– изключително популярен в момента плат за булчинкси рокли. Има гладка и блестяща повърхност. Има стегната тафта – рокля, направена от този плат не се разтяга и размъква. Тоалетите от тафта най-често се украсяват с копринен тюл, дантела, цветя, перли или стъклени мъниста. Роклята от този плат е подходяща за всеки годишен сезон.



Сватбена рокля от кадифе – изключително за истински, изискани дами. Тази материя се използва предимно за вечерни рокли, но е идеален за зимна сватба. Този красив тежък плат, с блестяща повърхност – няма да ви остави да замръзнете и ще ви стои чудесно. Това е благодродна материя, затова изберете за нея семпла и елегантна кройка, без излишни украси или прекалено пищни елементи.


Като заключение ще кажем няколко думи за този плат, който от далечни времена се е използвал за декорация на най-изисканите тоалети. Говорим, разбира се, за дантелата. Едно време тя се е плела само ръчно и заради това е струвала и много. Преполага се, че първите дантели са се почвили в Италия, през 15-16 век. Въпреки, че отдавна това истински украшение се прави с машина, и сега най-много се цени ръчно направената дантела. В булчинските рокли тя се използва за всичко – от декорация на поли, ръкави, маншети, воали и корсети до цели булчински тоалети.

Още за булчинската рокля:
Дантелени булчински рокли
Типове сватбени рокли според дължината
Червени сватбени рокли
Сватбени рокли според кройката
Коя е моята булчинска рокля

Булчинската рокля след сватбата


Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активен линк към оригиналната статия.. 

Няма коментари: