неделя, декември 17, 2006

Булчински аксесоари – воал, диадема, тиара

Най-важната част от сватбения тоалет, след самата булчинска рокля, е воалът. Ето няколко насоки, които да ви помогнат да направите точния избор на булчински воал.

Изберете първо роклята
Стилът на сватбената рокля определя и типа воал. Не трябва да носите дълъг, диплещ се воал или богато украсена тиара с обикновена или твърде семпла рокля. Също така елегантната, дизайнерска булчинска рокля, не би стояла добре с къс воал. Как да разберем кое е подходящото за нас?
Един начин е да пробваме воалът заедно със самата рокля. Така ще видим кой тип воал изглежда най-добре.

Дължината
Булчинските воали се предлагат в различни дължини. За да определите точната, най-добре ще е да пробвате няколко различни. Те са както следва:
- Катедрална дължина. Те са най-подходящи за царствени рокли с дълъг шлейф. Този воал трябва да е с около 15 сантиметра по-дълъг от края на шлейфа или ако носите наметало – от неговия край.
- До раменете. Този тип булчински воал може спокойно да се носи с почти всеки модел сватбен тоалет. Обикновено едната му част се прехвърля пред лицето на булката.
- До лактите. Най-общо е подходящ за всякакви булчински рокли, но най добре стои на такива без шлейф и с по-пищни, богати поли. Препоръчва се, този воал, да се комбинира с рокли, които имат украса и орнаменти около кръста, защото няма ги закрива.
- До върха на пръстите. Той пада точно до върха на пръстите на ръцете на булката. Този воал може да се носи с почти всички видове рокли. Изключение правят само късите над коленете.
- Було – това е тази част от булчинския воал, с която се забулва лицето преди церемонията и се вдига от младоженеца в края на венчавката. Булото е с дължина до раменете, без значение от дължината на самия воал. Освен романтично, носенето на було изключително омекотява и променя излъчването.

Диадема или тиара
Друго, което трябва да се вземе предвид при избора на було, това е диадемата или коронката, към които то се прикрепя. Те също зависят от вида рокля. При по-официални сватби подхождат и по-богато украсени аксесоари. Докато при по-семпли церемонии – булчинския венец или тиара е добре да бъдат по-изчистени от към детайли.

Също така трябва да решите къде ще носите сватбения воал. Ако ще е закрепен в задната част на главата, то тогава ви трябва нещо леко и семпло. Тиара, която ще стои отгоре на главата, спокойно може и да е по-тежка и богата. Не забравяйте, че тези аксесоари най-често се прикрепят с фиби или гребенчета за коса.

Полезни съвети за булчинския воал
- Цвета трябва да подхожда. Не избирайте було слонова кост, ако роклята ви е бяла. Дори разликата да ви се струва незначителна, тя пак ще си личи. Избора на еднакъв бял цвят не е лесен, защото до голяма степен цветовете зависят и от самата материя.
- Украсата на воала трябва да си подхожда с тази на сватбената рокля. Ако дрехата ви има украса с перли, то и воала трябва също да бродирате с тях.
- Съобразете дължината на воала с вашата фигура. Високите дами могат да носят всякаква дължина, докато за по-ниските е подходящо – по-къс воал, най-много до линията на кръста. За нисичките булки е препоръчително було от два пласта и прическа с високо прибрана коса. Така оптически ще изглеждате по-висока. Ако пък сте по-висока от младоженеца, избягвайте издължени фризури и твърде пищни воали.
- Когато изберете воал и тиара (диадема) се уверете, че можете да се справите с тяхната тежест. Имайте предвид, че ще трябва да ги носите дълго време. Също така тези аксесоари се прикрепват към главата с гребени. Ако са много тежки, те могат да развалят прическата ви, а с това и вашето настроение.
- Ако сте решили да носите пищен воал, но смятате, че няма да издържите с него през цялата сватба, си вземете такъв, който да се откача от диадемата. Така след официалната част да може спокойно да го свалите и да останете само с коронката. Така ще се чувствате лека и спокойна за танци през цялата вечер.

Прическата
Веднъж след като сте се спряли на сватбения воал, вече може да си изберете и булчинска прическа. Ако ще използвате услугите на професионален фризьор и гримьор, добра идея е да занесете воала още на пробната прическа. Така със сигурност ще облекчите работата на професионалиста и прическите, които ще избирате, ще бъдат съобразени и с типа воал.
Ако сами ще правите фризурата си, отделете достатъчно време няколко дни преди самата сватба и потренирайте. Последното нещо, което ви трябва е да експериментирате с прически в Големия ден!

Съхранение
Няколко дена преди сватбата, окачете воала в гардероб, за да се опънат сгъвките на плата. Пазете го от слънчева светлина и най-вече от молци.

След сватбата го прикрепете към булчинската рокля и заедно ги приберете заедно в кутия, за да могат да бъдат запазени и за следващи поколения.

Вижте още:
Цветя за сватбата, според зодията
Как да изберем идеалните сватбени обувки
Булчинската рокля след сватбата
Подаръци за сватба. Идеи за подаръци

Текст и снимки: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активен линк към оригиналната статия.

2 коментара:

Подаръци за Сватба каза...

Страхотна статия! Със сигурност ще помогне на много булки да вземат правилни решения за сватбата си.

Unknown каза...

Булчински воал
Много полезна статя. Многа късмет ви желая.