четвъртък, декември 07, 2006

Перфектният булчински грим

Полезни насоки за макияжа в сватбения ви ден



И така, вече имате точния мъж, пръстенът, идеалната рокля, по-голямата част от организацията на сватбата е приключила, дори сте си избрали и прическа. Какво остава – гримът. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да изглеждате прелестна на вашата сватба – от излизането от вкъщи, до края на вълнуващия ден.

1. Режим за красота преди Големият ден

За да изглеждате светеща и свежа е добре да направите своя 6-седмичен план за грижа за кожата. Добре е да се консултирате със своята козметичка, защото тя най-добре познава особеностите на кожата ви. Тя ще ви помогне да изберете най-подходящите за вас процедури.
Не излагайте кожата си твърде много на слънце. Изгарянето, зачервената и белеща се кожа могат да осуетят всяка сватба. Ако ходите на солариум не променяйте графика си и не зачестявайте посещенията, в желанието си да имате по-силен тен. Може да използвате козметика за изкуствен тен, но внимавайте – помолете някой близък да ви помага при нанасянето по тялото, за да не станете на петна по трудно-достъпните места.

2. Здрав дух, здраво тяло

Не забравяйте значението на тази поговорка. Как се чувствате отвътре е точно толкова важно, колкото това как изглеждате отвън. Както знаете, подготовката за сватба носи доста стрес. Затова, ако не се грижует за себе си, не спите достатъчно и не се храните правилно, това може да се отрази не добре и на кожата.

Ако стресът и нервите ви идват в повече, ходете на релаксиращи масажи един път седмично, както и в деня преди сватбата. Правете си и отпускащи процедури и вкъщи. Ако имате вана – напълнете я, сложете ароматни соли, запалете свещи и се отпуснете.

3. Пробен грим

Вече сте си избрали гримьор, много често това е този, който ще прави и булчинската ви прическа. Препоръчително е да се срещнете с него поне веднъж преди вашата сватба и да направите пробен грим и разбира се пробна прическа. Нека това стане около 2 седмици по-рано.

Може да вземете със себе си някоя приятелка, може би кумата или майка си. Така хем ще имате компания, хем ще може и те да решат какъв грим и фризура да си направят за Големия ден.

Вземете със себе си снимки от някое сватбено списание или от Интернет, за да покажете какво ви харесва и как бихте искали да изглеждате.

При разговора със специалиста, обяснете му ако имате кожни проблеми, алергии към някои видове грим, всякакви подробности, които е важно да се вземат предвид.

Ако ще имате дневна сватба, направете пробния грим през деня, за да видите как ще изглежда. Ако е вечерна – кажете това на гримьора, за да може той да предложи подходяща алтернатива за вечерен грим.

Много булки предпочитат изкуствените мигли. Ако не сте си слагали преди, важно е да не го правите за първи път за сватбата. Използвайте тази проба и за това. Може да имате алергии, непоносимост или просто да не се харесате или да не ви е удобно с тях. Не рискувайте!


4. Вземете снимка на сватбената рокля

Добра идея е, когато отивате за пробен грим и прическа да си вземете снимка на булчинската рокля. Ако имате мостра от плата – вземете и нея. С това много ще помогнете при избора на макияжа. Значение има както модела, така и цвета. Той трябва да се съчетава с вашия тоалет, с този на шаферките (ако имате такива), дори и с букета и цветята, които ще използвате за украса на ресторанта или мястото, където ще бъде вашето тържество.

5. Какво ви отива

Гримът, който ще изберете за сватбата, зависи изцяло от личните ви предпочитания, но все пак има няколко фактора, с които да се съобразите:
- Времето, по което ще се състои церемонията – дневна или вечерна сватба. Лекият, светъл, по-скоро естествен грим отива повече на дневно тържество. За вечерна сватба може да се спрете и на по-тежък макияж, с по-драматично излъчване.
- Годишният сезон. За пролетна или лятна сватба подходящи са светли и пастелни тонове. Топлите, по-тъмни сенки ще стоят добре през зимата.
- Тена на лицето и цвета на косата. Има два основни типа цветни палитри – топла и студена. Ако сте блондинка и имате светла кожа – хладните тонове на сивото, синьото, бледо розовото и виолетовото са идеални. За брюнетките с матова кожа по-подходящи са топлите, неутрални тонове на кафявото, сиво-кафявото, бургундско и червено.

Запомнете, че сватбеният грим трябва да бъде малко по-силен от ежедневния, за да не изглеждате бледи или измити на снимките след това.

6. Лицето

- Фондьотен с жълтеникава основа стои по-добре на снимки, правени със светкавица.
- Лятото се пазете от светлосенките, когато правите снимки. Въпреки, че фотографът знае от къде да ви снима, не заставайте с гръб към слънцето или под дървета, които могат да хвърлят неравномерна сянка върху вас.
- Използвайте лека пудра, за да избегнете нежелани отблясъци по кожата. Помолете вашия гримьор да използва бронзираща пудра, за да направи тена на лицето ви по-топъл и да предаде естествен блясък.
- Ружът – използвайте по-добре малко повече, отколкото недостатъчно.


7. Очите

Очите трябва да изглеждат меки и естествени, без тежки и черни линии. Използвайте молив за очи малко по-тъмен от цвета на косата ви и избягвайте тъмните сенки за очи.

8. Устните

- Изберете молив за устни в същия цвят като червилото. Забравете за по-силен и тъмен контур. Цвета на чевилото зависи от това какъв тен на кожата и цвят косата имате – топъл или студен (погледни N5).
- Ако при грима ще залагате на по-тъмни и изразителни очи, спрете се на по-светло червило. Ако ще подчертавате устните с наситен цвят, нека сенките да са в естествените нюанси.

9. Отделете си достатъчно време

Разберете се с гримьора и фризьора си да дойдат по-рано в деня на сватбата. Така ще имате достатъчно време, за да не се притеснявате. Последното, което ви трябва е да бързате в този така важен и вълнуващ ден.

10. Последни насоки

Помолете майка си или кумата да вземат в чантичката си пудра, червило и гланц за устни, с които може лесно да освежите грима си по време на сватбата.

Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активна връзка (линк) към оригиналната статия.

1 коментар:

Анонимен каза...

Тук пише само за блондинки със светла кожа и брьонетки с матова, а не пише за блондинки с матова кожа, нито за брьонетки със светла такава. А такива все пак също има... моля ви :)