четвъртък, април 30, 2009

Кумуване. Кума и кумата в деня на сватбата

Ролята на кума и кумата в деня на сватбата
Част II

В първата част на материала отбелязахме основните моменти с участието на кумовете при подготовката на сватбата. Сега ще разгледаме задачите на кума и кумата в самия ден.

Доброто планиране на деня на сватбата е от съществено значение. Кумовете трябва да знаят точните часове и местата, където трябва да бъдат. Ако трябва си направете списък с програмата за деня, особено ако ще имате някакви допълнителни задължения. Трябва да запазите спокойствие през целия ден и да бъдете на абсолютното разположение на младоженците.
В общия случай сватбеният ден протича така – младоженецът взима кумовете и заедно отиват при булката. От там в Ритуалната зала, Църквата и накрая ресторантът. Този сценарий, разбира се, може да има безброй варианти. Един от тях е кумата да отиде при булката още рано и да й помогне в приготовленията. Също така тя е тази, която трябва да й занесе булчинския букет. Също така, ако кръстниците не са семейство или не живеят заедно, може младоженецът да мине през кума и двамата да вземат кумата. Вариантите са много, но се опитайте да изберете най-елементарния, за да не се изморите още преди да е започнала същинската част от сватбата.

„Краденето” на булката е наш обичай, който все още се спазва в повечето семейства. Булката чака да я вземат, затворена в една от стаите, заедно със своите приятелки и кумата. А отвън я пазят родителите. Когато дойде младоженецът и кумът, трябва да „разбият” вратата на стаята, за да я откраднат. В същото време водят преговори с родителите на момата и пълнят едната й обувка с пари. Това продължава, докато се постигне съгласие или докато вратата не поддаде под натиска на влюбения младеж. Това е моментът, в който булката и младоженецът се виждат за първи път през този ден!
Има българска традиция кумът да носи бъклица, украсена със здравец и цветя и с нея да черпи гостите по пътя до Ритуалната зала. Кумата може да закичва гостите с подготвените за целта бутониери.

Когато младоженците и гостите им тръгнат от дома на булката към Съвета, се извива и традиционното хоро, водено от бъдещата госпожа. Едно време, когато сватбите се правели само сутрин, това хоро се е повеждало на изток – с лице към изгряващото слънце. Така, както надигащото се слънце ознаменува новият ден, така този танц бил символ на предстоящия дълъг живот на младото семейство. Обикновено хорото започвало пред дома на булката и свършвало пред Кметството, като често обикаляло цялото село. Сега това не е възможно, но винаги има място да се завърти едно сватбено хоро отпред на улицата.

В Ритуалната зала за кумовете няма много задачи, освен ако не е измислено нещо по-специално, което се уточнява на място. След като гостите са влезли в залата, отвън се подреждат булката и кумът и зада тях – младоженецът с кумата. Така влизат, отиват отпред и се подреждат един до друг, като кумата е до младоженеца, а кумът от страната на булката. Понякога кумата държи чашите, в които кумът налива шампанското и после ги подава на младоженците да отпият. Също така се подписват в Ритуалната книга след булката и младоженеца. Те са първите, които трябва да честитят на новото семейство, след приключване на церемонията. След това четиримата се подреждат и приемат заедно поздравленията от останалите гости.

В Църквата, ролята на кумовете е следната – в самото начало на ритуала, кумата трябва да размени и кръстоса три пъти халките на младоженците. А пък кумът – да направи същото с короните. През част от времето те държат свещите и също обикалят купела след младоженците. Всички тези неща ще ви бъдат добре обяснени от свещеника, преди влизането в храма, така че няма да има шанс да се объркате. А и ще ви бъдат „подсказвани” през цялото време, докато тече церемонията.

Понякога, ако няма шаферки или така сте се уговорили предварително, кумата е тази, която хвърля късметчетата с житото и паричките при излизане от църквата.
И още нещо важно – задължително условие, за да кумувате в църквата, е да бъдете кръстени. Ако сте семейство без църковен брак – не е проблем, но при записването се изискват кръщелните свидетелства и на двамата.

Идва ред на ресторанта – там започва истинската веселба, но и повечето задачи за кумовете. Тъй като в повечето случаи трябва да се даде време на гостите да стигнат до заведението и да бъдат настанени, чак след което идват младоженците с кръстниците, е добре да имате идея, къде може да отидете и да изпиете по едно кафе, както и да поемете глътка въздух.
Влизате четиримата в ресторанта и водещият ви поздравява. Свекървата и тъщата чупят от питката и захранват с мед и сол новото семейство и след това и кумовете. После вдигате наздравица с шампанско, след което DJ-ят пита кума какво е било на вкус. Правилният отговор, разбира се, е - „Горчиво”! Следва ритане на менче, за да се види каква ще е бъде първата рожба. И най-накрая може да заемете местата си на официалната маса, като до булката сяда кумът, а от страната на младоженеца – кумата.

Останалите основни задължения на кръстниците са – тостът или речта на кума, кумовото хоро, танцът на булката с кума и на младоженеца с кумата, разчупването на погачата над главите на младоженците и обикалянето на масите за подаръци и поздравления. За хорото е хубаво да потренирате малко преди това. Не е задължително, но не е и толкова сложно. Вече има безброй курсове по народни танци, а едно право хоро може да ви научи почти всеки. Отделете няколко часа преди сватбата, така и самите вие няма да се притеснявате, когато дойде време да поведете хорото.

А речта винаги е добре да подготвите предварително, дори да сте най-добрия в импровизациите. Помислете си какво искате да кажете, нахвърляйте си го на хартия, кажете го няколко пъти на глас, за да чуете как звучи. Няма правила за тази работа. Вие сте този, който най-добре познава младото семейство и знае какво ще ги трогне или разсмее. Изберете дали ще заложите на романтичен или хумористичен елемент. Гледайте да не е много дълго, на никой не му се слушат безкрайни истории. Опитайте се да бъдете спокоен и да гледате младоженците в очите, докато говорите. Това е вашият първи поздрав за тях като семейство. И не забравяйте чашата! Наздраве!

Това са основните моменти от подготовката на сватбата, както и от самия ден и участието на кумовете. Разбира се, има още безброй подробности, които за всеки са различни и не е възможно да бъдат описани. Но това не е и най-важното. Като цяло, няма кой знае какво да се обърка. Нищо сложно, нищо, за което да се притесняваме. И да забравим някоя подробност – винаги ще има кой да ни подскаже, а пък ако няма – значи не е било толкова важно.
Вие като кумове ще бъдете най-важните личности на сватбата, след булката и младоженеца. През цялото време ще се в полезрението на гостите и е хубаво да сте в най-добрата си форма. Затова помислете и за себе си в преди сватбата. Намерете начин да си починете и да се наспите, защото ви чака дълъг и наситен със събития и емоции ден. От добрата ви кондиция, зависи изкарването ви и преминаването през всички церемонии, ритуали и накрая танците до сред нощ. Разбираемо е да има притеснение, все пак това е най-важният ден в живота на приятелите ви, но положете усилия да сте уверени и много усмихнати! Това ще даде спокойствие и сигурност на младоженците, а това всъщност е вашата главна задача!

И най-вече – забавлявайте се!


Още за сватбата:
Сватба през лятото - украсата
Сватбен комплект за Първа помощ
Сватбен грим за брюнетки
Дантелени булчински рокли

Текст и снимки: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активна връзка (линк) към оригиналната статия.

2 коментара:

Анонимен каза...

mmm strahotna statiq naistina iskam da popitam nqkoi moje li da mi dade saveti otnosno tova 4e moq priqtelka me pokani za kyma,no az nito sum jenena nito ni6to na 20 godini sum a i nqmam ni6to ob6to s kymut koito sa pokanili,no puk tq mi e nai-blizka ot kakto se pomnq,molq vi za mneniq :)

Ники каза...

Няма никакви проблеми, че кумата и кумът не са двойка. Единствено трябва да се предупреди DJ-a да не вика "Горчиво" за кумовете :-)))