вторник, март 01, 2011

Сватбени рокли - модели

 Типове булчински рокли

 Ампир
Този модел булчинска рокля се отличава с висока талия, която започва точно под гърдите и право отрязано деколте. В долната си част пада леко и свободно. Практически е подходящ за всеки тип фигура. Добре стои на по-пълни дами или на бъдещи майки.
Тъй като този тип рокля е деликатен и нежен, на него няма да отиват твърде обемни и пищни бижута или аксесоари.



Булчинска рокля "Ампир"

Бална рокля или Романтичен стил
Кройката на този вид булчинска рокля е проста – корсаж в горната част и надолу – широка и богата пола. С нея ще изглеждате като истинска принцеса от приказките. Този модел е подходящ за по-високите и стройни момичета. Добър избор е и за фигура с недобре изразена талия – корсетът ще изчисти силуета и ще придаде грация.
Обемът на полата зависи от фустата, кринолина и диаметърът на обръчите.
„Романтичният стил” сватбена рокля не се препоръчва за по-дребничките булки, защото има риск да стои тежко и оптически да скъси фигурата.

Сватбена рокля тип "Бална"

„А-силует”
Силуетът на роклята е наречен така, защото по форма наподобява буквата „А”: в горната част е тесен, по тялото, а от талията надолу плавно се разширява. Ширината на полата най-отдолу е такава, че платът стои равно и гладко и не се надипля. Това е така, заради плата, който се използва – обикновено е по-плътен и тежък или се поддържа от кринолин и обръч или фусти.


Булчинска рокля "А-силует"
Рокля тип „Принцеса”
Този модел е идентичен с типа „А-силует” и също като него е цяло кроен, т.е. не е отрязан на талията. Характерната особеност е, че силуетът се създава чрез релефни шевове, които тръгват от рамото или ръкавната извивка, минават през линията на гърдите и минават до долу през цялата рокля. Тези вертикални шевове подчертават талията и формата на гърдите и правят силуетът да изглежда строен. Затова този тип сватбена рокля е универсален и подходящ практически за всеки тип фигура. Идеален вариант е за момичетата, чиято горна част на тялото е по-голяма от долната. Роклята може да бъде с различни видове деколте и дължина на ръкавите.
Основната разлика от „А-силует” е, че долната част, полата на „Принцеса” е по-широка, разкроена и от по-големи парчета. 
Сватбена рокля "Принцеса"

Тясна рокля тип „Русалка”
Това е тясна по тялото сватбена рокля, с пола, разширяваща се под коленете. Тя подчертава линията на бедрата и съчетава класически шик и сексуалност. Обикновено тези модели са с по-дълбоко изрязано деколте или гръб и с дълъг шлейф.
Този модел е подходящ за стройни жени. Ако пък не искате да акцентирате върху бедрата и ханша си, по-добре изберете друг тип рокля.


Булчинска рокля "Русалка"
Рокля по тялото или прав силует
Изчистена и елегантна, сватбената рокля с прав силует пада право надолу от деколтето до подгъва или обгръща извивките на тялото, като акцентира на талията и ханша.
Ако избирате такава рокля, трябва да знаете, че нейната кройка не позволява да се скрият проблемните зони на тялото. Затова не се препоръчва за ниски булки или такива с по-закръглени форми.
Въпреки това, ако подберете внимателно плата, може да е чудесен избор за вашата сватба. Този модел булчинска рокля е най-предпочитаната за морска или плажна сватба.

Сватбена рокля с "Прав силует"
Рокля с корсет
Това е модел от две части – отделен корсет, който е плътно по тялото и пола. Корсетът е стегнат, повдига бюста и прави талията издължена и тънка. Стои великолепно на жени с пищни гърди.  

Булчинска рокля с корсет

Модел „Баска Талия” (Basque Waist)
Този тип сватбена рокля се характеризира с ниска талия с формата на буквите „V или „U”, която започва няколко сантиметра под кръста. Този модел е подходящ за високи булки, които искат да постигнат силует на „пясъчен часовник”, пускайки по-ниско талията. По-дребните дами трябва да внимават с тази кройка, защото тя оптически скъсява фигурата.



Булчинска рокля "Basque Waist"

Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и публикуване на активен линк към оригиналната статия.

1 коментар:

Анонимен каза...

Почти всяка рокля е за "високи" дами..Имате ли и нещо за миньончета (вие ги наричате "ниски" жени), които преобладават в България?
Благодаря.