четвъртък, ноември 23, 2006

Сватбена торта


Традицията за сватбена торта идва още от Средновековието. Тогава всеки гост на сватбата трябвало да донесе малка торта. Всички сладкиши се подреждали на масата един върху друг и ако накрая щастливите булка и младоженец успеят да се целунат над тях, това носело много късмет и дълъг брачен живот. Тази традиция постепенно избледняла, но пък от тогава сватбените торти винаги се правят на много етажи и от много слоеве.

----//----

На всяка сватба задължително присъства и традиционната сватбена торта. Обикновено тя се сервира към края на тържеството като десерт, но също така е свързана и с няколко сватбени ритуала. Обикновено това е торта от два или повече етажа, аранжирана с различни захарни украшения – цветя, панделки, капки. В повечето случаи на най-горния етаж се поставя фигурка на булка и младоженец, но също може да бъдат и венчални халки, двойка гълъби или подкова – символи на късмета и щастието.


Според традицията първото парче от тази торта трябва да бъде разрязано от двамата младоженци със специален нож или шпакличка. В минали времена парчетата от тази торта били поднасяни от младата булка на семейството на младоженеца. Това било символ на това как тя пренася грижите за своето семейство в семейството на младоженеца. Днес, с първото парче от тази сватбена торта младата двойка се нахранва един друг. Така да им е сладък семейния живот и да се грижат винаги един за друг. Друга съвременна традиция е поднасянето на второто парче торта от младите съпруг и съпруга на една от присъстващите неженени двойки. С този жест те посочват и следващите младоженци.

Останалата част от сладкиша се нарязва и се раздава на останалите гости. Ако гостите са много не е задължително да поръчвате огромна сватбена торта. Един чудесен вариант е предварително да се направят малки пасти, по същата рецепта и със същата украса. Така няма да има пренебрегнати, а и вие няма да се тревожите дали ще стигне за всички.

Още подобни статии:
Фигурки за сватбена торта
Коктейли за зимна сватба
Тост на кума

Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активен линк към оригиналната статия.

Няма коментари: