събота, октомври 22, 2011

Горещи коктейли за зимна сватба. Идеи за вашата сватба

Фонтан от пунш
Колкото и топла да бъде атмосферата на вашата зимна сватба, ние ви предлагаме още няколко идеи допълнително да сгреете своите гости с горещи и ароматни напитки. Поднесени по артистичен начин, тези коктейли могат да направят вашето сватбено тържество незабравимо и определено различно.

Ако ще посрещате гостите си с коктейл преди тържеството в ресторанта, в мразовитите зимни дни, спокойно може да замените студеното шампанско с топла и сгряваща напитка. Друг вариант е да включите в менюто горещ и ароматен аператив. А за да направите истинска сензация, отделете специално място в ресторанта за маса, на която да разположите един или няколко фонтана от пунш или друг коктейл. Аранжирани с плодове, подправки и подходящо осветление, това ще бъде акцент, за който дълго ще се говори.

Ето няколко предложения на класически горещи напитки, подхождащи на духа и настроението на една зимна сватба-приказка.

Глинтвайн

Глинтвайн
Наименованието на тази напитка произхожда от немското „ Gluhende Wein“, което в предвод означава „пламтящо вино“. Традиционно Глитвайн се приготвя от червено вино, цитрусови плодове и подправки (канела, карамфил, джинджифил). В общия случай се сервира гореща, около 70-75º, във високи, дебелостенни чаши с дръжка. Разбира се, това съвсем не е задължително. Може да поднесете ароматната напитка и в порцеланова чаша за чай, като аранжирате по ваш вкус с пръчица канела или резен лимон.

Рецепта:
  • 1 бутилка червено сухо вино
  • 100 г захар
  • Канела
  • Карамфил
  • Лимон
Съставките се изсипват в подходящ съд, като подправките може да сложите на вкус. Сместа се загрява, като се внимава да не кипне. Напитката се оставя десетина минути да престои, прецежда се и се сервира в красиви прозрачни чаши.

Грог


Грог
Историята на този коктейл води началото си в средата на 18 век. По онова време в ежедневния порцион на матросите от Британския Кралски флот влизало и определено количество ром. Но тъй като това често водело до различни пиянски свади, вицеадмирал Едуард Върнън разпоредил вместо чист, ромът да се дава на моряците разреден с вода или чай, както и да се добавя лимон, заради витамините и като превенция срещу скорбут. Адмирал Върнън бил известен и с прозвището си „Старият грог“, заради наметалото, направено от грограм, което носел при лошо време. Това била тъкан от мохер, вълна и коприна. Недоволни от нареждането да разреждат полагащия им се алкохол, моряците нарекли тази топла напитка „грог“.

Съставките на грога могат да бъдат чай, мед, захар, подправки, цитруси, плодове, карамел. Сервира се в стъклени чаши на столче (като за Ирландско кафе) с бъркалка. Освен, че изглежда красиво, бъркалката не позволява чашата да се спука при наливането на горещата вода. Ромът се добавя преди поднасяне, за да се запази ароматът му.

Рецепта
  • 200 мл черен чай
  • 50 мл ром
  • захар или мед
  • лимон
  • канела/джинджифил/индийско орехче по желание
Пунш

Пунш
Смята се, че пуншът е английска напитка, но всъщност неговата родина е Индия. В Европа е пренесен чак през 17-18 век от британски моряци. Наименованието му идва от думата „панча“, която на хинди означава „пет“, колкото са оригиналните съставки на този коктейл – арак, захар, лимонов сок, чай и вода. Арак – това е вид ракия от захарна тръстика или фурми, която се произвежда в Западна Индия и остров Ява. Когато пуншът дошъл в Европа, част от неговите съставки се променили, като аракът бил заменен с червено вино и се добавили плодове, портокалов сок, различни подправки, като канела, карамфил, индийско орехче, анасон, а захарта може да се замени с мед. Почитателите на по-силните питиета, могат да прибавят и малко ром.

Традиционно напитката се поднася в предварително затоплени стъклени чаши с широко гърло. Но понеже тук правим предложения за сватба, всичко трябва да бъде по-различно и запомнящо се. За тази цел на отделна маса направете фонтан от пунш или го предложете в големи купи, аранжирани с плодове, пръчици канела или цветчета карамфил.

Обърнете внимание, че пуншът не е аператив и не възбужда апетита. Затова следва да се поднесе в края на храненето или като отделно питие. 

Рецепта

Пунш с вино и плодове
Традиционен пунш
  • 1 бутилка червено вино
  • 1 литър черен чай
  • 2 лимона
  • 2 портокала
  • 200 мл мед
  • 2 пръчици канела


Изцедете сока от плодовете, смесете го с меда и изсипете сместа при чая и виното. Добавете канелата. Загрейте до 70 градуса, като внимавате да не кипне. Пресипете в подходяща купа с черпак и сервирайте.

Пунш
Горещ меден пунш

Съставките са за една порция

  • 45 мл коняк
  • 20 мл лимонов сок
  • 1 лъжици мед
  • 100 мл вода

В подходящ съд се нагряват до завиране водата и меда. Долива се лимоновият сок. Напитката се налива в предварително затоплени пуншови чаши, и се добавя конякът. Сервира се горещ.

Портокалов пунш
Съставки за една чаша
Портокалов пунш
  • 50 мл уиски
  • 30 мл портокалов сок
  • 20 мл портокалов сироп
  • 100 мл вода
Водата и портокаловият сироп се смесват и се слагат на котлон да заврят. Добавя се портокаловият сок. Напитката се разлива в подходящи чаши и се долива уискито. Поднася се горещ и подходящо аранжиран с резенчета портокал или портокалова кора.



Наздраве за дълъг и щастлив семеен живот!

Пунш с плодове
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуване на активен линк към оригиналната статия.

Няма коментари: