Фонтан от пунш |
Колкото и топла да бъде атмосферата на вашата зимна сватба, ние ви предлагаме още няколко идеи допълнително да сгреете своите гости с горещи и ароматни напитки. Поднесени по артистичен начин, тези коктейли могат да направят вашето сватбено тържество незабравимо и определено различно.
Ако ще посрещате гостите си с коктейл преди тържеството в ресторанта, в мразовитите зимни дни, спокойно може да замените студеното шампанско с топла и сгряваща напитка. Друг вариант е да включите в менюто горещ и ароматен аператив. А за да направите истинска сензация, отделете специално място в ресторанта за маса, на която да разположите един или няколко фонтана от пунш или друг коктейл. Аранжирани с плодове, подправки и подходящо осветление, това ще бъде акцент, за който дълго ще се говори.
Ето няколко предложения на класически горещи напитки, подхождащи на духа и настроението на една зимна сватба-приказка.
Глинтвайн
Глинтвайн |
Рецепта:
- 1 бутилка червено сухо вино
- 100 г захар
- Канела
- Карамфил
- Лимон
Съставките се изсипват в подходящ съд, като подправките може да сложите на вкус. Сместа се загрява, като се внимава да не кипне. Напитката се оставя десетина минути да престои, прецежда се и се сервира в красиви прозрачни чаши.
Грог
Грог |
Съставките на грога могат да бъдат чай, мед, захар, подправки, цитруси, плодове, карамел. Сервира се в стъклени чаши на столче (като за Ирландско кафе) с бъркалка. Освен, че изглежда красиво, бъркалката не позволява чашата да се спука при наливането на горещата вода. Ромът се добавя преди поднасяне, за да се запази ароматът му.
Рецепта
- 200 мл черен чай
- 50 мл ром
- захар или мед
- лимон
- канела/джинджифил/индийско орехче по желание
Пунш
Пунш |
Смята се, че пуншът е английска напитка, но всъщност неговата родина е Индия. В Европа е пренесен чак през 17-18 век от британски моряци. Наименованието му идва от думата „панча“, която на хинди означава „пет“, колкото са оригиналните съставки на този коктейл – арак, захар, лимонов сок, чай и вода. Арак – това е вид ракия от захарна тръстика или фурми, която се произвежда в Западна Индия и остров Ява. Когато пуншът дошъл в Европа, част от неговите съставки се променили, като аракът бил заменен с червено вино и се добавили плодове, портокалов сок, различни подправки, като канела, карамфил, индийско орехче, анасон, а захарта може да се замени с мед. Почитателите на по-силните питиета, могат да прибавят и малко ром.
Традиционно напитката се поднася в предварително затоплени стъклени чаши с широко гърло. Но понеже тук правим предложения за сватба, всичко трябва да бъде по-различно и запомнящо се. За тази цел на отделна маса направете фонтан от пунш или го предложете в големи купи, аранжирани с плодове, пръчици канела или цветчета карамфил.
Обърнете внимание, че пуншът не е аператив и не възбужда апетита. Затова следва да се поднесе в края на храненето или като отделно питие.
Рецепта
- 1 бутилка червено вино
- 1 литър черен чай
- 2 лимона
- 2 портокала
- 200 мл мед
- 2 пръчици канела
Изцедете сока от плодовете, смесете го с меда и изсипете сместа при чая и виното. Добавете канелата. Загрейте до 70 градуса, като внимавате да не кипне. Пресипете в подходяща купа с черпак и сервирайте.
Съставките са за една порция
- 45 мл коняк
- 20 мл лимонов сок
- 1 лъжици мед
- 100 мл вода
В подходящ съд се нагряват до завиране водата и меда. Долива се лимоновият сок. Напитката се налива в предварително затоплени пуншови чаши, и се добавя конякът. Сервира се горещ.
Портокалов пунш
Съставки за една чаша
Съставки за една чаша
- 50 мл уиски
- 30 мл портокалов сок
- 20 мл портокалов сироп
- 100 мл вода
Наздраве за дълъг и щастлив семеен живот!
Пунш с плодове |
Още по темата:
Текст и снимки: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуване на активен линк към оригиналната статия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар