сряда, октомври 29, 2008

Сватбен организатор


Да организираш сватба е нелека задача. А да подготвиш собствената си сватба и да я направиш такава, каквато винаги си мечтала, е още по-трудно. Надявам се този материал да ви помогне да се справите по-лесно с това предизвикателство и да отговори поне на част от въпросите, които неизменно ще изникват. Ще се опитам да подредя основните стъпки, по които да минете, за да стигнете до Големия ден в добро настроение, без притеснения дали ще успеете навреме или ще забравите нещо, което би съсипало прекрасното изкарване.

Тъй като от Предложението до самата Сватба всяка двойка разполага с различно време, няма да конкретизирам кое кога и колко време преди Деня трябва да се случи. Ще подредя в приблизителен ред нещата, за които трябва да се погрижите, а в края на статията ще намерите помощен списък, който може да си разпечатате и в който за по-лесно, да си отбелязвате нещата, които сте свършили до момента.

Разбира се първото, което трябва да направите е да определите датата. Тук няма правила, единственото, за което е добре да помислите е, ако ще е една от Онези дати, на които всички искат да се оженят. Като 08.08.2008 или 09.09.2009 г, защото това предполага по-трудно запазване на час в ритуалната зала, ангажиране на ресторант и като цяло се налага една по-стегната и бърза организация на събитието.


Поканете кумовете. Има различни начини това да стане – може да ги поканите в заведение или на гости, да им подготвите специална покана. В случай, че кумът и кумата не са двойка, а имат други партньори или не се познават добре, помислете преди да ги поканите, дали това не би представлявало проблем.
Когато вече имате определена дата и сте говорили с бъдещите кумове, трябва да седнете с половинката си и да обсъдите сватбения бюджет. Тук на помощ ще дойде този списък, който съм добавила накрая, като само отбелязвате срещу всяко нещо сумата и накрая да калкулирате. След като изчислите разходите, при възможност добавете отгоре още между 5 и 10% от сумата. По-добре да предвидите повече, а и винаги се появява нещо допълнително. Така ще сте спокойни, а това е най-важното.

След бюджета или по-скоро успоредно с него трябва да решите какъв тип сватба ще правите. Строга и изискана, романтична, дневна, вечерна, градинско парти, коктейл, неангажираща, традиционна... безбройни варианти. Къде ще бъде тържеството – в града, в който живеете; извън него; гражданският брак в ритуална зала ли ще се сключва или длъжностното лице ще дойде при вас (например, ако е в градина, на плажа или в заведение); ще има ли църковен брак. Също така от вида на сватбата и темата (ако има такава), зависи типа на роклята и костюмът, украсата, храната, поканите, аксесоарите – практически всичко.

Едно от първите неща, които трябва да направите след определянето на датата, е запазването на час в ритуалната зала и църквата. Добре е да се имат предвид няколко неща – местата, които трябва да обиколите, включително и ресторанта, да не са много далеч едно от друго, ако това е възможно. Особено това важи за по-големите градове. Имайте предвид, че може част от гостите да не са с коли. Така, те ще мислят ще успеят ли да се стигнат навреме от едното място на другото и няма да могат да се насладят на ритуалите. Друг вариант е да уредите транспорт за всички или да оставите достатъчно време, за да могат хората да се придвижат спокойно.

Съставете списък с гостите. Той е важен, когато тръгнете да избирате ресторант. Макар че е добре да имате предварителна представа колко хора ще поканите и когато се спирате на ритуалната зала и църквата. Няма да е приятно да нагъчкате гостите в малка зала, особено лятото. Или, ако сватбата е в по-тесен кръг, може да е по-подходящо малка уютна черква, отколкото прекалено голям и пищен храм.

Изборът на ресторант е може би най-важен. Все пак там ще прекарате по-голямата част от сватбения ден, там ще бъде веселбата и затова не е добре да се правят компромиси. Вариантите са безброй и зависят изцяло от вашите желания, вкус и възможности. Ето само няколко напътствия и идеи. Ако искате да направите тържеството в градина, е добре да помислите за следните неща. В случай, че времето ви изненада неприятно - вали или е студено – има ли подходящ вариант сватбата да бъде преместена вътре. С това трябва да се съобрази украсата, разположението на масите и в двата случая, мястото на DJ-я. Добре е пулта с водещия и масата на младоженците да не бъдат много далеч и да имат поне добър визуален контакт. Ако изберете градинска сватба и тя е вечерна, обсъдете с управителя на ресторанта, дали ще може силната музика да продължи и след 22.00 часа. Обикновено след този час в населени места, това не е разрешено.

Менюто – може да ви струва странно, но това всъщност е едно от основните неща, за които трябва добре да се подготвите. Гостите ви ще стоят много часове на масата и е добре храната и напитките да са добре подбрани, да няма много дълги паузи между отделните ястия или пък обратното. Определете си приблизително продължителността на сватбата и според това разпределете времето за предястието, салатата, основното и десерта. При избора на храната помислете добре, дали ще има гости, които са вегетарианци или имат алергия към някоя съставка и уточнете това с готвачите.

Помислете за украсата. Има ресторанти, които предлагат тяхна аранжировка и не приемат такава, донесена от вас. Съобразете се с интериора – пищно украсените ресторанти или зали, нямат нужда от богата украса. Или в градина с много цветя, е излишно отвън да внасяте допълнително.

Важно е предварително да уточните до колко часа бихте желали да продължи веселбата. Не е приятно танците да са в разгара си, а да трябва да освободите ресторанта.

Роклята!
Всяка от нас има идея каква да бъде булчинската рокля още много,
много преди да навърши възраст, подходяща за женене. Но когато наистина настъпи моментът, е добре да се съобразим с някои неща. Типът рокля трябва да е в хармония с вида сватба (особено ако има някаква тема). Къса рокля с много волани и гол гръб, няма да е подходяща за тежка сватба. Или пък пищна с безкрайно дълъг шлейф, ще стои не на място при една по-скромна церемония или пък при сватба на брега на морето. Другото, разбира се е вашата фигура. Ако си харесате модел рокля в някое списание, например, открийте в някой магазин подобна, която да пробвате.

Не поръчвайте, без да сте сигурни, че ще ви стои добре. Моят съвет е – пробвайте много различни модели. Може да се окаже, че с този, който най-малко сте и подозирали, изглеждате абсолютно зашеметяващо.

Поръчката на роклята е добре да стане по-отрано, особено ако има детайли, които изискват повече време за изработка (ръчна бродерия или декорация с камъчета или перли). Също така имайте предвид, че на първата проба е добре да отидете с обувките и бельото (сутиена), с които ще сте на самата сватба, за да се взе
мат точните мерки.

С или без воал. Вида на роклята предполага типа воал. Може да е съвсем къса воалетка, или дълъг и тържествен. Дантелен или от тюл. Обшит с перли, цветя, брокат... Консултирайте се със стилиста на роклята ви, той най-добре ще знае какъв е подходящият за вас.

Помислете и за връхна дреха. Има добри варианти за наем на такава, ако не мислите да шиете или купувате специално и единствено за случая. Често към роклята се прави и чантичка или торбичка, ръкавици, както и евентуално някакъв аксесоар за косата (например цвете, което е същото като на роклята). Не забравяйте за тези подробности.

Поръчайте халките. Златни, сребърни или от бяло злато, комбинация от различни благородни метали, инкрустирани с диаманти или други скъпоценни камъни, гравирани и каквито се сещате. Изборът е огромен и зависи само от вас.

От вътрешната страна изпишете имената си и датата на сватбата.

Ако сте поръчали роклята може да изберете и бижутата. Гривна, обици, колие – само едното или всичките. На ръцете не слагайте друг пръстен, освен годежния. Внимавайте да не прекалите. Ако тоалетът е семпъл, може да изберете по-тежки бижута. Пищната рокля, предполага изчистени и не много на брой аксесоари. Перлите са класика, но ако халките ви са със скъпоцени камъни, съчетайте така и останалите бижута.

Изберете си водещ (DJ) или оркестър. Най-добре ще е, ако имате лични впечатления от друга сватба или събитие или някой да ви препоръча. Ако не, срещнете се поне с двама-трима и се поинтересувайте добре за стила им на работа. Не забравяйте, че хубавата музика и добрият водещ, до голяма степен означават весела сватба! Когато се спрете на човек, уточнете добре музиката. Изберете песен за първия ви семеен танц. Ако има конкретни песни, които искате да чуете или с които да поздравите определен гост – разберете се предварително кога да бъдат пуснати. Ако ще спазвате различните ритуали – посрещане на младоженците и захранване с мед и сол, ритане на менче, първи сватбен танц, кумско хоро, речта на кума, разчупване на погача, хвърляне на букет и жартиер, рязане на торта или някакви допълнителни игри – уточнете ги внимателно с водещия. Той трябва добре да е запознат с програмата и идеите ви, за да успее да ги разпредели добре във времето. И бъдете пределно ясни за типа и стила музика, които желаете и тези, които не искате да бъдат застъпени – все пак това е вашата сватба!

Сватбените снимки и филм са нещо, което ще ви остане като спомен от Големия ден и не искате това да бъде провал. Албумът ще бъде разглеждан години напред, ще го показвате на деца и внуци. Той трябва да бъде идеален. Затова бъдете внимателни при избора на фотограф и оператор. Запознайте се с тяхната работа. Разгледайте техни снимки от различни сватби.

Обсъдете какво желаете, уточнете ако имате и някакви по-специални изисквания. Често за подарък на гостите, младоженците избират тяхна снимка, която дават още в ресторанта, когато минават по масите. Предупредете фотографа, за да може той да се организира и да е готов навреме.

Уточнете списъка с гости и изпратете поканите. Повечето сватбени магазини разполагат с дебели каталози с покани. Когато правите поръчката има възможност и да ви ги надпишат с текст, който си изберете. Това е най-лесният вариант. Също така може да ги дадете на калиграф да ги надпише с красив шрифт. А ако имате достатъчно време и желание – направете и подпишете поканите сами. Това е чудесен личен жест към вашите гости. Не забравяйте да ги изпратите навреме. Добра идея е, да поискате от хората да потвърдят присъствието си на сватбата. Така ще знаете точно колко хора да очаквате. Когато имате бройката – направете схемата на масите в ресторанта. Внимавайте как ще разположите гостите си.

Когато вече сте избрали роклята е време да помислите за разкрасяване фризура, грим, маникюр, козметични процедури. Когато избирате булчинската си прическа е добре да се консултирате със специалист и да я съобразите с тоалета. Това важи и за грима. Пробната прическа е много важна. Добре е тя да се направи около десетина дни или седмица преди самата сватба. Поинтересувайте се дали е възможно фризьорът и гримьорът да дойдат на място у вас в деня на сватбата. Не е приятно да тичате из целия град със сватбена прическа и грим, а и се губи доста време. Ако имате нужда от козметични процедури, не ги правете в последния момент. Нека минат поне 3-4 дни, за да има време да се успокои кожата.


Костюмът на младоженеца. 
Забелязала съм, че често това е едно от последните неща, котио се правят преди сватбата. Обикновено два-три дни стигат, за да се избере. Все пак не оставяйте за последния момент, защото е възможно да се наложат корекции. Съобразете костюма
с роклята, както и с типа сватба. Смокинг и папийонка няма да стоят добре до лека и непретенциозна булчинска рокля. Изберете и подходящи обувки, вратовръзка или модерното напоследък фишу.

Поръчайте булчинския букет и украсата. Помислете от каква украса ще имате нужда – за колата на младоженците, за ресторанта, може би за ритуалната зала или църквата. Изберете си букет, който да отива на роклята и на фигурата ви. Ако сте с по-нисък ръст, каскаден/падащ букет ще ви „скъси” допълнително. Добре е цветята за колата, букета и украсата да са еднакви. За младоженеца може да се поръча бутониера с живо цвете. Ако ще правите ритуала с хвърлянето на букета, поръчайте си един по-малък, специално за това. Обикновено булчинските букети са тежки и може някой да бъде ударен.

Колата на младоженците в повечето случаи се наема или заема от някой близък. Ако ще искате да ангажирате лимузина или някакъв ретро автомобил, погрижете се за това от по-рано, за да не се окажат заети точно за този ден. Обяснете с какво и как ще поставите украсата и се погрижете да не останат следи по автомобила.

Сватбената торта, трябва да е не само красива, но и вкусна! Опитайте различни варианти, а останалото е работа на сладкарите. Сервирането на тортата може да стане по два начина – ако е голяма с много етажи, от нея се реже и за гостите. А ако е само на един кат, на гостите може да се поднесат пастички със същия вкус и украса.

Поръчайте погачите, които ще витрябват за ритуалите (освен ако някой реши да ги омеси). Обикновено питите са три – за църквата; за ресторанта, от която ви захранват в началото и една, която ще разчупвате с младоженеца.

Аксесоарите, които правят истинското сватбено
тържество – чашите за ритуалната зала и бокал за църквата; свещи; бутониери за гостите; шампанско и бутилка вино; късметчета и кошнички, от които се хвърлят; подаръчета за гостите; кутийка или възглавничка за халките. Разгледайте, купете или поръчайте украсата за свещите, чашите и бутилките. Тази за бутилките може да се направи така, че да се сваля и да се слага на друга бутилка. Гледайте стилът на аксесоарите и украсата да е еднакъв или поне да имат един и същ основен елемент. Бутониерите обикновено са различни – едни са за кумувете и младоженеца, други за родителите и най-близките роднини (братя, сестри) и ако решите може да има отделни и за останалите гости. Ако ще ги купувате готови, може да стане и дни преди самата сватба, но ако ще ги поръчвате – заделете достатъчно време, особено ако са за повече хора.
За да не забравите някои важни неща, които ще ви трябват в самия ден, направете си списък и помолете майка си или кумата да се погрижи за него. Мислено минете през церемонията и ритуалите и запишете нещата, които ще са ви необходими. Така няма да изпуснете нещо.

И да не забравя най-важното – организирането на сватбата трябва да ви носи удоволствие и положителни емоции. Правете само това, което ви е приятно, помолете за помощ, ако имате нужда. Не се натоварвайте или преуморявайте с подготовката. Разпределете добре задачите и не мислете, че всичко трябва да свършите вие. Подарете си един ден преди сватбата на пълна почивка, отидете на масаж или почетете книжка. Бъдете отпочинала и свежа в Големия ден!
За финал, като подходящо за случая мото, ще си позволя да цитирам Дъглас Адамс и неговия „Пътеводител на галактическия стопаджия” :

БЕЗ ПАНИКА!
  


Още за подготовката на сватбата:
Сватбени украси в синьо
10 "НЕ" преди Голямото "ДА"
Прически за сватба

Булчински рокли - модели

Текст и снимки: Мариана Майер
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и публикуване на активен линк към оригиналната статия.

1 коментар:

Анонимен каза...

bih jelala da vi popitam dali moje kumovete na nashta svatba da badat semeistvoto na koeto nie kumuvahme.