сряда, февруари 20, 2008

Как да организираме сватбата си - сами или с помощта на сватбена агенция

Датата на сватбата е определена – няколко месеца до Големия ден. Предстои сериозна подготовка, взимане на не едно решение, много трепети и вълнения и разбира се, не малко нерви. Тук идва моментът да прецените, имате ли нужда от услугите и помощта на сватбена агенция или ще действате сами.

Един от въпросите, които трябва да си зададете е колко голяма ще е сватбата. Ако броят на гоститеняма да надвишава 50-60 човека, спокойно бихте могли да се справите и сами, с помощта на роднини и близки. Но ако очаквате над 100 човека да празнуват с вас, то може би е по-разумно да разчитате на професионалисти. Не защото не бихте се справили и без тях, а рискувате да се уморите, притесните и изнервите излишно, преди този така важен за вас ден. Освен това, наемайки сватбена агенция, вие съвсем не оставате извън организацията. Напротив – вие взимате всички решение, но за осъществяването им ще се погрижи друг. Друг ще тича вместо вас до ритуални зали, ресторанти и ще поеме всички, понякога досадни подробности. Не е ли чудесно?!

Другото важно нещо, което трябва да имате предвид е бюджетът. С колко средства разполагате и дали биха се повишили разходите, ако наемете агенция. Примерно, може да дадете повече пари, ако наемете сватбен агент, но от друга страна, в повечето случаи те ползват отстъпки от ресторантите, аранжорите, стилистите, с които работят постоянно. Така че в крайна сметка, може и да няма разлика, като теглите чертата.


Ако решите сами да организирате сватбата си, е много важно добре да разпределите времето си. Направете си списък със задачите и точен график. Не се нагърбвайте сама със всичко, а приемете помощ от близките си хора. Така няма да се изнервите, притесните и да бързате в последния момент.

Ако сватбата не е голяма и вие сте се заели с организирането й, отделете малко време, за да направите нещо, което да покаже личното ви отношение към гостите. Ако можете, направете сами поканите или купете готови, но ги надпишете ръчно. Това прави всяка от тях уникална и ще накара близките ви да се чувстват специални. Ако сте сръчни, може сами да изработите малки подаръчета, късметчета или панделките, които се закачат на гостите. Но преди да се захванете с това, преценете внимателно силите и възможностите си. Не забравяйте, че тези неща трябва преди всичко да носят удоволствие на вас, а не да ви отегчат. Затова са подходящи за сватби с около 40-50 човека.

Взели сте решение, че ще наемете сватбна агенция – знайте, че за всяко решение последната дума трябва да е ваша. Повечето момичета планират и мислят за сватбения си ден от деца и имат много точна представа за всичко, свързано с него. Обяснете на хората от агенцията какво желаете, но и бъдете отворени към техните предложения. Все пак те са професионалисти. Или ако някои техни идеи не ви допадат, не се притеснявайте да им го кажете и бъдете твърди.


Каквото и да решите – дали сами или спомощта на сватбен агент ще организирате сватбата си, помнете най-важното – това е Вашият ден! Направете го, както на вас ви се иска, не е нужно да правите компромиси. Насладете се на всеки детайл от подготовката – от резервацията на ресторанта, до булчинската рокля и последния щрих от грима. Все пак този ден е веднъж в живота (или поне това е идеята)!



текст: Мариана Майер;
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.

Няма коментари: