четвъртък, май 15, 2014

Перфектната сватба с малък бюджет. Част втора

1. Сватбата на на-добрите приятели
Перфектната сватба с малък бюджет. Част първа

Поканите

Тук има няколко варианта за съкращаване на разходите. Първо – може да направите поканите сами. Но тук има няколко уловки. Ако гостите са твърде много, проучете дали все пак няма да ви излезе по-скъпо, ако купувате материалите, вместо да поръчате готови. Имайте предвид и факторите: време и умения. Ако ще правите повече от 60-70 покани, може би времето, което ще загубите не си струва. Също така, ако сръчността не е от силните ви страни, може да загубите часове, за да сглобявате покани, а в крайна сметка да се наложи да купите други. Важно е да проучите добре пазара и да изчислите внимателно кое ще ви бъде по-изгодно – да купите нужните ви материали или да поръчате готови, особено ако говорим за по-голяма сватба.

2. Сватбени покани
За тази покана са ви необходими само подходяща хартия и пликове с предпочитан от вас цвят, няколко бели и черни (тъмносин, сив…) листа, цветна химикалка (моливи, блестящ маркер), линия, ножица и лепило. Целият проект стъпка по стъпка може да видите тук: bklynbrideonline.com

Друг вариант са електронните покани. Освен че има готови варианти, в които трябва само да попълните имената и датата, може да развихрите въображението си и да си направите сами. Най-лесно е да си направите снимка на вас двамата, на която държите табелка с нужната информация. Ако има гости, като по-възрастните, които не използват електронна поща, само за тях може да направите и хартиени.

3. Покани за сватба "Направи си сам"
Гостите

4. Илюстрация: Rebecca Moses

Може би най-трудната част е списъкът с гостите, особено ако бюджетът ви не позволява да поканите всички, които искате вие, плюс тези, които искат родителите ви. Трябва да признаем, че все още продължава да бъде въпрос на семейна чест, на сватбата да присъстват всички роднини до н-то коляно, независимо, че повечето от тях не сте виждали от деца. Тук е нужно да използвате цялата си дипломатичност. Обмислете добре и първо говорете за това с родителите си. Бъдете тактични, но твърди. Помислете за някакви компромисни варианти, които да предложите. Например, че след сватбата ще поканите на вечеря като специални гости, семейство Иванови, които са ви били съседи, като сте били деца, но не сте виждали много отдавна… 


Помнете, водещото при взимането на решение за всяко нещо, свързано със сватбата трябва да бъдете вашето желание, не това на близките, не това на приятелите, само вашето! И ако трябва да се правят компромиси, бъдете сигурни, че след време няма да съжалявате.

Ресторант и меню

Това, за съжаление е едно от най-големите пера, свързани с организирането на сватбата, което е трудно да бъде съкратено. Преди да търсите подходящото място, разбира се трябва да знаете колко гости ще присъстват. След това отделете достатъчно време, за да потърсите идеалния ресторант. Оптималният вариант би бил, ако ритуалната зала, църквата и заведението да бъдат близо едно до друго, но пък в никакъв случай не е задължително, особено ако това ще качи твърде много цената. По-скоро трябва да обърнем внимание на това, ресторантът да бъде светъл, приветлив, с хубав интериор, за да избегнем нуждата от голяма допълнителна украса и разбира се, да има достатъчно място за танци. 

Що се отнася до менюто – фокусът трябва да бъде по-скоро върху количеството, оставете гурме ястията за по-тесен кръг. От моя личен опит като гост на сватби (който е сравнително богат), това, което говорят хората за храната, след това е по-скоро: „Беше вкусно и достатъчно”, отколкото: „Беше сервирана много изискано и красиво”. Имайте го предвид.

Има един вариант, в който може да съчетаете украсата на масите с част от менюто. През пролетта и лятото, например, това може да са купи с плодове. Те стоят красиво и в същото време гостите може да си взимат.

Сватбената торта е неизменен елемент от тържеството. Три, четири, пет-етажните торти, с които си плакнем очите, гледайки сватбените сайтове, са изключителни, вероятно и вкусни, но допълнително товарещи бюджета. По-добре поръчайте една малка сватбена торта, която да разрежете за ритуала, а след това на гостите сервирайте същите на вкус парчета обикновена торта.
5. Шоколадови сватбени торти
6. Малки торти за сватба
7. Сватбени торти
Била съм на няколко сватби, на които не се сядаше на маса, а бяха по-скоро тип коктейл с хапки и напитки. Или пък една на която бяхме кумове, на която храната беше на шведска маса. Това е един много приятен вариант, защото позволява на хората да се раздвижат, да се смесят, да си говорят с всички, не само с тези, с които седят на една маса. Имаше много движение, което е важно за една сватба, поне според мен. Защото, признайте си, че на едно празненство като сватбата, не трябва хората да седят цяла вечер на едно място. Ако идеите ви допадат, проучете тези варианти като цени, може да са подходящи за вашия бюджет.

Не се притеснявайте да преговаряте за цената. Знаем, че често тя е завишена, именно с тази цел. Реалната обикновено е доста по-ниска.

Букет, украса, подаръчета за гостите

Това са малките неща, които обаче глътват голяма част от разходите. Тук отново си задайте въпроса – от кое наистина имам нужда и без кое мога да мина. Булчинският букет е от задължителните елементи. Нискобюджетният такъв, обаче не означава грозен. Първо, изберете цветя, които са в сезона си. Те са с по-ниска цена. Второ – изключително красив и изискан букет е този от един тип цветя, омотани с красива панделка. Него спокойно може да си направите и сами.
8. Букети за зимна сватба
9. Пролетни булчински букети
Украсата – отново може да почерпите идеи от безкрайното море, наречено Мрежата. Със сигурност ще намерите нещо, което да ви харесва и в същото време да е лесно за изработка и неструващо много пари. Ето тук може да си харесате нещо, което да използвате като идея за вашата сватба: Сватба през лятото – украсата.
10. Сватбени букети
11. Булчински букети от един тип цветя
12. Семпли букети за сватба
Много ми харесва идеята за украса с шишарки. Това даже може да е основният сватбен мотив, особено за зимна сватба, когато цветята са по-скъпи. Шишарки може да си намерите лесно само с една приятна разходка. Може да ги направите сребърни или златни с подходящ спрей. Елховите клонки пък са чудесен допълнителен елемент. Добавяте и малко свещи за уют и романтика и сте готови.
13. Украса с шишарки
Подаръчета за гостите – това е едно от нещата, свързани със сватбата, което сравнително отскоро е навлязло при нас. Аз лично го смятам за излишно. Признайте си, колко от гостите ви ще си запазят подаръчето за спомен? Колко ще го сложат в някоя витрина или на секцията и само ще се ядосват, че трябва да му бършат прах? И накрая или ще го хвърлят или от притеснение ще го приберат в някоя кутия, което на практика е същото. Вие преценете, но в крайна сметка, споменът от сватбата би трябвало да е друг, а не порцеланово ангелче…

Комбинирайте – украсата за сватбената кола вече може да бъде направена така, че лесно да се свали и да се пренесе в ресторанта като декорация на главната маса, където седят младоженците и кумовете. Украсата по масите може да бъде направена така, че след това всеки гост да може да си вземе от нея за спомен, ако иска и така няма да има нужда от специални отделни подаръчета.

Със сигурност има и много други начини да направиш сватбата си уникална и запомняща се, без големи компромиси. Важното е да знаеш, че това, което ти ще запомниш, това, което твоята половинка ще помни и това, което гостите ви ще разказват е цялостното настроение и дух на сватбата. Никой не го интересува цената, с която си постигнал това. Забавлявай се и се радвай се на този красив ден, без значение дали роклята е за 500 или 10 500 лева! 

Още за сватбата:
Перфектният булчински грим
Кумуване. Кума и кумата в деня на сватбата
Булчински букети от копринени цветя
5 основни неща за подготовката на вашата сватба
Влезте във форма за сватбата


Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®

Снимки: 
1 - Архив nelystyle.com; 2 - bklynbrideonline.com; 3 - www.bellethemagazine.com; 4 - behance.net; 5 - theknot.com; 6 - theknot.com, rusticweddingchic.com; 7 - everycakeyoubake.blogspot.com, theknot.com; 8 - theknot.com, belleandchic.com, 9 - theknot.com; 10 - theknot.com; 11 - theknot.com, theweddingspecialists.net; 12 - theknot.com, cindydavisdesigns.com; 13 - kisswedding.com, intimateweddings.com, evrimgallery.com, rusticweddingchic.com  

Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите и след публикуването на активна връзка (линк) към оригиналната статия.

4 коментара:

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Статията е чудесна за хора, които нямат кой да им помогне в нелеката подготовка на едно от най-"светлите" събития в живота им, което по презумпция не бива и да се повтаря :)
Що се отнася до поканите мисля, че сайтът долу би решил този проблем на повечето от читателите тук и е напълно в синхрон с втората част на заглавието на статията - покани.com

Пламена каза...

Благодаря за статийката!

Unknown каза...

сватбени покани
Перфетна статия и много полезна за всички бъдещи булки.