четвъртък, февруари 17, 2011

Булчинската рокля след сватбата

Как да съхраним сватбената рокля след Големия ден

Съхранението на булчинската рокля трябва да бъде последната стъпка от вашия сватбен списък. Големият ден е вече минало, но вие трябва да проявите уважение към роклята, която сте избирали с такова внимание и обичате така много. Запазването на сватбения тоалет означава да го почистите и съхраните така, че той да запази своя оригинален вид. Има много причини да направите това – може булчинската ви рокля да бъде предавана на поколенията; ако моделът позволява, бихте могли да я облечете по друг официален повод или просто някой ден да я извадите от кутията и да си спомните целият този ден, изпълнен с радост, любов и надежди.

В повечето случаи първата стъпка е почистването на роклята. Обикновено това се прави от професионалисти в ателиетата за химическо чистене. Там ще бъдат премахнати всички видими, а и невидими петна. Погрижете се за роклята възможно най-скоро след сватбата. Това е ключът към запазването й за дълго време в идеална форма. За всички видове плат важи правилото, че колкото по-дълго оставим петната, толкова по-трудно ще бъде премахването им. Имайте предвид, че химическото чистене и консервирането на сватбената рокля за две различни неща.
Единият метод просто отстранява петната от дрехата, докато консервацията ще се погрижи да предпази плата от пожълтяване и захабяване с времето. И ако не желаете обичаната ви сватбена рокля да попадне в неподходящи ръце, е добре да потърсите специалист в областта на грижата за официални тоалети. Преди да изберете кой да почисти роклята, се консултирайте с други булки, със сватбена агенция или с дизайнера на тоалета, който също може да ви даде полезни съвети.

След изпирането и почистването на булчинската рокля, тя трябва да се опакова и прибере внимателно, най-добре в кутия. Използвайте картонена такава и специална хартия, с която да я покриете. Дръжте кутията на хладно, тъмно място. Големи промени в температурата в стаята или влага, може да повредят плата.
Няколко допълнителни съвета:
  • Никога не дръжте роклята на директна слънчева светлина. Нека бъде скрита в гардероба или под леглото.
  • Когато вадите роклята от кутията, предварително си измийте добре ръцете. Така ще избегнете оставянето на евентуална прах или следи по плата.
  • За да избегнете образуването на плесен по дрехата, никога не я увивайте в целофан или полиетиленова торбичка, защото те задържат влагата.
  • Дървен сандък също е добър вариант за съхранение на булчинската рокля, в случай че е минала само през обикновено химическо чистене. Дървото ще предпази плата от молци и влага.
Запазвайки сватбената си рокля, винаги ще имате в гардероба си жив спомена от този специален ден. В крайна сметка сте похарчили много време, пари и емоции, за да откриете единствената, перфектна и мечтана рокля. Бъдете сигурни, че сте я дали в ръцете на професионалисти, които ще й отдадат грижата и вниманието, което заслужава!

Текст: Мариана Майер; ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.

Няма коментари: