понеделник, април 26, 2010

Влезте във форма за сватбата

Всяка бъдеща булка, ако не и всяка една жена, постоянно се притеснява за фигурата си и за това дали изглежда добре. Но когато Сватбата се вижда на хоризонта, влизането във форма става една от главните задачи. Много е важно да не стигате до крайности, при желанието си да бъдете слаби. Резултатът може да е точно обратен – вместо в сватбения ден да сте жизнени и весели, ще изглеждате уморени, изтощени и изнервени.
Затова, важно правило е да бъдем реалисти в представите си и да отделим достатъчно време за това. Една скоростна диета, освен допълнителни нерви в последните дни преди Голямото „Да!”, може да доведе и до други последици. Например, да, вие сте свалили три килограма, само че булчинската ви рокля хич не ви стои добре, а време за корекция може и да няма. Така че отделете достатъчно време, не се подлагайте на драстично гладуване, хранете се здравословно и спортувайте редовно.
По време на този режим следете как се чувствате и физически, и психически. Емоционалното натоварване при подготовката на сватбения ден е голямо, затова щадете организма си и не се подлагайте на допълнителен стрес. Най-добрият вариант е да комбинирате разнообразното хранене с по-активно движение всеки ден.
Не забравяйте редовно да правите проби на булчинската рокля и да я коригирате при всяка промяна на теглото ви.
 

Ето някои насоки, които може да използвате при борбата си за красиво и здраво тяло. 

1. Пийте много вода. Тялото ни ежедневно се нуждае от прием на достатъчно течности, особено когато искаме да влезем във форма. Ако сте от хората, които не могат да пият много вода, компенсирайте с различни видове чай или прясно изцеден сок. Пиенето на много течности, освен чувство на ситост, спомага за транспортирането на кислород до клетките, помага на работата на бъбреците, а кожата изглежда по-здрава и жизнена.

2. Яжте всичко, с изключение на храни, съдържащи рафинирана захар. Това са всякакъв вид бисквити, сладкиши, торти, шоколад. Ограничаването само този вид храна, ще даде видим резултат върху вашата фигура.


3. Включете протеини на всяко хранене. Рибата, пилешкото и телешко месо, яйцата, изварата и различните видове сирена ще ви заситят и ще ускорят метаболизма ви. По този начин вие ще изгаряте натрупаната енергия и тя няма да се складира във вид на мазнини по най-нежеланите места.

4. Ограничете мазнините – и в готовите храни и в тези, които си приготвяте сами. Най-лесното правило е да купувате продукти с максимум 5% мазнини. Тази информация може да намерите на опаковката.
За да ограничите използването на мазнина при готвенето, използвайте съдове с незалепващо покритие или уреди за готвене на пара. Предпочитайте растителните мазнини, като зехтина например за подправяне на ястия и салати.

5. Яжте през целия ден на точно определени интервали. Ако пропускате закуската, това няма да ви помогне да отслабнете. Напротив, до обяд ще сте толкова изгладнели, че ще грабнете първото (често нездравословно) нещо, което видите на витрината. Много важна е малката следобедна закуска. Хапнете нещо леко – плод или кисело мляко, например. Така ще намалите количеството храна на вечеря.


6. Спортувайте! Не трябва да минат и два дни без да сте правили някакви упражнения. За това не е необходимо да стоите във фитнес залата с часове. Отделете по малко време всеки ден – разходете се пеша до работа или обратно, отидете в парка, а през почивните дни може да поплувате или да си направите излет в планината. Купете си комплект леки гирички и тренирайте по малко с тях всеки ден. Това ще ви осигури за сватбата красиви и стегнати ръце. Останалото може и да се скрие под роклята!

7. Изградете в ума си представа за себе си в най-добра форма, такава, каквато искате да изглеждате. Вижте се в прекрасната булчинска рокля, в този най-щастлив за вас ден. Стоите елегантна и блестяща до любимия си мъж и всички ви гледат с възхитени погледи. Дори да ви звучи глупаво – опитайте се да го направите. Когато програмирате съзнанието и мислите си за постигането на успех в дадена посока, тялото само започва да ви помага да го постигнете.

8. Хранете се бавно и дъвчете добре храната. Когато се храните спокойно и не бързате, тогава усещате истинският вкус на храната. Освен това, по този начин давате време на мозъка и тялото си да осъзнаят, че вече сте заситени и така ще ядете по-малко.

Успех! 
Текст: Мариана Майер, ИК "Майер"®
Текстът и снимките са собственост на авторите и са под закрилата на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на целия или част от текста и снимките става единствено след писменото съгласие на авторите.

Няма коментари: